Experiències

Nit de l’àlbum

Aprofito la inauguració d’aquest bloc per publicar que ahir el Valkiria Hub Space de Barcelona es va omplir d’amants dels àlbums il·lustrats per tal de celebrar la primera “Nit de l’Àlbum”, una gran festa d’homenatge organitzada per onze editorials: Kalandraka, Ekaré, Libros del Zorro Rojo, Thule, Juventud, Coco Books, Babulinka, A buen paso, Corimbo, Flamboyant i Takatuka.

Entre bona música i un pica-pica deliciós, es van exposar les novetats d’aquestes editorials d’una manera molt bonica i acollidora, i també es van sortejar cinc lots de llibres!

Com a mestra i estudiant del màster de Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura vaig tenir l’oportunitat de retrobar-me amb professores, bibliotecàries i conegudes, conèixer-ne de noves, i gaudir d’una festa de la literatura que ens va omplir a tots i a totes d’il·lusió.

Es va fer la lectura del Manifest de l’àlbum il·lustrat, que és aquest:

 1. Perquè qualsevol persona, a qualsevol edat, necessita de l’art, de la bellesa, per habitar el món.
 2. Perquè compartir lectures en família o amb els amics és una manera d’estimar-se, ens uneix; sense menystenir el plaer de llegir un àlbum il·lustrat en solitud.
 3. Perquè quan relacionem text i imatge, desxifrem un codi perfecte, aprenem a pensar, a donar significat, a emocionar-nos.
 4. Perquè un àlbum il·lustrat costa molt menys que un pastís d’aniversari, menys que una ampolla de cava amb què acomiadar-se de l’any, i serveix per a tota la vida.
 5. Perquè a través d’una reconstrucció narrativa les persones arribem a comprendre tant el que passa al món com la nostra pròpia existència.
 6. Perquè en passar una pàgina per capbussar-nos en la següent es desperta la nostra imaginació. I en arribar al final, sentim el desig de cridar: “En vull més!”
 7. Perquè mitjançant les històries il·lustrades ens reconeixem en tant que persones, protagonistes d’històries, i descobrim que no estem sols.
 8. Perquè si un adult no entén què passa a les pàgines d’un àlbum, el nen li ho explicarà.
 9. Perquè si has oblidat un àlbum il·lustrat al fons d’un calaix, el dia que per casualitat torna a les teves mans, t’alegrarà com el millor dels regals.
 10. Perquè cal aturar-se per contemplar el món, per reconèixer les pistes i els detalls que amaguen les imatges. Un àlbum il·lustrat atura el temps, et convida a ser reflexiu.
 11. Perquè la lectura de l’àlbum il·lustrat enriqueix la sensibilitat artística, desenvolupa l’esperit crític, i et fa més lliure.

Tertúlies a la llibreria Al·lots

La llibreria Al·lots, situada al centre de Barcelona, destaca per estar especialitzada en literatura infantil i juvenil. Els seus llibreters, la Paula i l’Helder, des de fa més de quatre anys s’encarreguen de mantenir viu i dinàmic un espai molt acollidor.

No tan sols es dediquen a la venta de llibres de qualitat, sinó que a més ofereixen recomanacions i acompanyament personalitzat en l’elecció, activitats per a escoles, infants i famílies… I, destinat a adults, hi ha un club de lectura i dos grups de tertúlia.

Avui he tingut l’oportunitat d’entrar a formar part del grup de tertúlia literària, on es comparteixen lectures, sobretot novetats editorials.
Ha estat un començament molt especial, ja que l’i·lustrador Albert Asensio ha vingut com a convidat per tal d’explicar-nos la seva trajectòria professional, les seves publicacions, els seus referents, il·lustracions, anècdotes d’allò més sorprenents i el procés de la confecció del nou àlbum il·lustrat El banc blau, del qual també n’és l’autor.
Anuncios